Narrowcasting om racisme onder de aandacht te brengen

Noorwegen is gekozen tot meest gelukkig land ter wereld op basis van verschillende factoren zoals: zorg, vrijheid en inkomen.
Het anti racisme centrum Noorwegen draagt daar op haar eigen manier een steentje aan bij. Het bereiken van een sociaal rechtvaardige samenleving is het doel van deze niet-gouvernementele organisatie. Middels documentatie en preventie van racisme proberen zij minderheidspopulaties bij te staan, en op te komen voor de rechten van de mens. Middels narrowcasting proberen zij hun zaak onder de aandacht te brengen.


Op een strategische plaats in het centrum is een narrowcasting systeem geplaatst.
Als je aan komt lopen bij de zuil lijkt er niets aan de hand te zijn. De straat loopt door en voorbijgangers passeren. Plots komt er een agressieve groep extremisten in beeld.
Gewapend, en soms onherkenbaar door het dragen van maskers naderen ze dreigend de zuil. Ze maken racistische opmerkingen zoals: “wit en vrij” of “neem ons land niet over”. Omstanders reageren veelal geschrokken of angstig.
Aan de zijkant van de zuil staat beschreven dat door te doneren de video, en dus racisme zal stoppen. Door contactloos te betalen stopt de dreigende groep direct en valt uiteen. De donateur wordt bedankt en de rust in de straat keert terug.
Er wordt hier op een indrukwekkende manier gebruik gemaakt van narrowcasting. Het boezemt angst en afkeer in waardoor mensen eerder geneigd zijn het tafereel te laten stoppen middels een kleine donatie. Daarnaast wordt er slim gebruik gemaakt van de doorlopende straat als achtergrond waardoor lijken de beelden live lijken.

Hoe zou u reageren?

Bekijk het filmpje hieronder.