Stop the Spread - campagne tegen huidkanker (video)

Op wereldvlak komen de meeste huidkankers voor in Australië. Twee op de drie Aussies zouden volgens de Australische kankerbestrijding vóór hun zeventigste met huidkanker te maken krijgen.Hoewel het aantal kankers globaal gezien afneemt, valt het op dat het aantal melanomen jaarlijks fors stijgt. Een melanoom is een kwaadaardig gezwel van de huid (uitgaand van moedervlek). Melanomen maken 3% van alle huidkankers uit, maar zijn wel verantwoordelijk voor 75% van alle huidkankers.

In het begin van dit jaar heeft Australië het gebruik van commerciële zonnebanken in een groot deel van het land verboden. Om de ernst van huidkanker extra onder de aandacht te brengen, heeft Melonama Institute Australia (MIA) in samenwerking met JCDecaux een interactieve outdoor narrowcasting campagne opgestart. De " Stop the Spread" campagne liep van 6 tot 13 oktober bij de Pitt Street Mall in Sydney.
Op het digitale scherm werd een groeiende computer geanimeerde melanoom getoond. Voorbijgangers kunnen de melanoom laten krimpen door een donatie te doen van $ 1,99. Dit kunnen ze doen door hun betaalpas tegen de betaalterminal te houden, de zogenaamde PayPass Tap And Go ofwel contactloos pinnen wat wij hier kennen. Zo steunen zij onderzoeken naar huidkanker en dragen zij bij om het verspreiden van huidkanker tegen te gaan.
In onderstaande filmpje is te zien hoe de melanoom reageert op de donaties.