Het Rijksmuseum tot leven gekomen op digital signage (video)

Hoofdsponsor van het Rijksmuseum KPN heeft op speelse wijze stilgestaan bij het vernieuwde museum dat op 14 april jl. 1 jaar open was na een verbouwing van 10 jaar.
Op 16 metrostations in Amsterdam en Rotterdam was er van 13 tot 19 april 2014 een zeer innovatieve campagne te zien waarbij meesterwerken uit de eregalerij van het museum letterlijk tot leven kwamen op 86 digitale schermen, volgens een case study van digital signage aanbieder AOPEN.

'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer stond daadwerkelijk melk uit te schenken en Rembrandt’s 'De Nachtwacht' kwam in actie.

Met interactieve schermen op abri formaat kon het 'Rijksselfie' maken: door een portretschilderij te kiezen en ter plekke een foto te maken met de interactieve applicatie kon men zichzelf vereeuwigen op één van de meesterwerken. De digitale meesterwerken waren direct op abri formaat te zien en konden ook geupload en gedeeld worden door middel van een link van KPN naar social media platformen als Facebook en Twitter.

Het Rijksmuseum trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers en onderging in 2013 een renovatie waarbij digitale media een grotere rol ging spelen in het geheel.
In april 2013 opende het Rijksmuseum haar deuren weer voor het publiek en vanwege een succesvolle jaar met een recordaantal bezoekers besloot KPN om in april 2014 het jarige Rijksmuseum in het zonnetje te zetten met een feestje.
„Als hoofdsponsor dragen wij bij aan de missie van het Rijksmuseum om kunst toegankelijk te maken voor iedereen, en dat wilden we graag met deze campagne tot uiting brengen,” zegt Akine van Keulen, manager Corporate Branding & Advertising KPN. „Door op alle wijzen alle aanwezige digitale schermen in de metrostations in Amsterdam en Rotterdam de geanimeerde meesterwerken uit het museum te laten zien, creëerden we op perrons een digitale Rijksgalerij. Dit zorgde ervoor dat we een groot publiek konden bereiken, van jong tot oud.”

CS Digital Media ontwikkelde het concept van deze digitale campagne van KPN. Het systeem draaide op AOPEN Digital Engine DE6100 AMD, Quad Core media players.
De succesvolle campagne op 16 metrostations met 86 digitale schermen zorgde voor 1.354.445 vertoningen, 28.513 mensen die stopten voor de abri’s, 5.740 #Rijksselfies en 1,497 #Rijksselfies die geupload werden naar de pagina van KPN op Facebook binnen een week.

„Tijdens de campagne hebben we verschillende voorbijgangers een aantal vragen gesteld over hun persoonlijke ervaring met de digitale posters,” zegt CS Digital Media Client Services Manager Pauline de Waardt in de case study. „Zij waren positief verrast door deze leuke manier van presentatie. De combinatie van kunst met animatie werd ervaren als fascinerend en bewonderenswaardig.”