LED, QLED of toch OLED?

Vandaag de dag zijn er verschillende LED-technieken op de markt. De verschillende technieken hebben allemaal hun voor- en nadelen. Benieuwd naar de verschillen? Lees dan snel verder!

LED

De huidige LED monitor maakt gebruik van ledlampjes als achtergrondverlichting. Deze ledlampjes verlichten het lcd-scherm wat hiervoor geplaatst is. In dit lcd-scherm bevinden zich kristallen. Deze kristallen zorgen voor de kleuren die te zien zijn op het scherm. De kristallen geven zelf geen licht maar worden 'gevoed' door de led achtergrondverlichting. Door middel van elektrische spanningen kunnen de kristallen meer of minder licht doorlaten waardoor de kleuren intenser worden weergegeven. Deze techniek is prima te gebruiken voor indoor narrowcasting, daarnaast is deze techniek prijstechnisch erg interessant.

QLED

QLED maakt gebruik van een LED scherm. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een laag nanokristallen die een zeer hoog kleurbereik kunnen realiseren voor een extra hoge helderheid. Als er licht op deze nanokristallen schijnt dan zullen ze oplichten in een specifieke en zeer heldere kleur. Door de hoge helderheid is deze techniek zeer geschikt voor narrowcastingtoepassingen in bijvoorbeeld etalages.

OLED

Bij OLED technologie wordt geen gebruik gemaakt van achtergrondverlichting. Elke pixel heeft een eigen lampje(diode). Hierdoor kan elke pixel onafhankelijk van elkaar functioneren. Doordat de pixels onafhankelijk van elkaar functioneren ontstaat er een zeer hoog contrast die enorm snel reageren op kleurveranderingen. Hiernaast is zwart ook echt zwart. Normaal wordt voor de kleur zwart het lampje uitgezet, maar bij OLED wordt al het licht tegengehouden. De hoge contrast ratio van deze techniek zorgt tevens voor een extra grote kijkhoek.