Hiv of niet? (video)

1000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose hiv-infectie. 2700 mensen weten niet eens dat ze een hiv-infectie hebben. Meer dan 1 op de 3 mensen laat zich te laat testen en komt in de gezondheidszorg met een vergevorderde infectie. Hoe kan dit voorkomen worden?
Op het Amsterdamse Rembrandtplein worden voorbijgangers uitgenodigd hun hand op een sensor te leggen en via een scan in een test-Abri van JCDecaux uit te vinden of ze het virus dragen. Het testen op hiv gaat tegenwoordig weliswaar makkelijk, maar helaas niet zó makkelijk. Deelnemers worden na de scan dan ook gewezen op het bestaan van supersneltests. Deze kunnen binnen 1 minuut worden uitgevoerd met slechts 1 druppel bloed.

Van 28 november tot en met 4 december vond de hiv-testweek plaats. Over het hele land werden er laagdrempelige gratis testmogelijkheden aangeboden. De hiv-testweek is nodig omdat er in Nederland nog steeds te veel mensen met hiv zijn die dat niet vanzichzelf weten en dus te laat zorg krijgen. De hiv-testweek is georganiseerd door het H-TEAM, Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam. H-TEAM is een unieke samenwerking tussen alle belanghebbenden die betrokken zijn bij de preventie en behandeling van hiv in Nederland, inclusief de doelgroepen. Denk hierbij aan onder andere Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, AIGHD, AMC de Hiv Vereniging Nederland en Stichting HIV Montoring, Huisartsen Amsterdam en ziekenhuizen. Het initiatief staat in de frontlinie van het hiv/aids implementatie onderzoek wereldwijd.
Het H-TEAM wil mensen er met deze Digital Out Of Home-special van bewust maken dat de hiv-epidemie in Nederland helaas nog altijd niet volledig onder controle is.
Deze campagne is onder meer bedoeld om kennis over voordelen van vroegbehandeling te vergroten en de beschikbaarheid van sneltests breder bekend te maken.
De special is het resultaat van een samenwerking tussen het Aidsfonds, Nextgear, GSIprinting en JCdecaux.

Klik hieronder om het filmpje te bekijken!